10 Tips voor een natuurlijk zwembad bij nieuwbouw

Het hebben van een natuurlijk zwembad of zwemvijver in je achtertuin is een droom die steeds meer mensen willen verwezenlijken. Vooral bij nieuwbouwhuizen biedt dit een unieke kans om vanaf het begin rekening te houden met de aanleg van zo’n zwemwater. Hier zijn 10 tips om je te helpen bij het realiseren van een prachtig natuurlijk zwembad bij nieuwbouw:

 

  1. Plan vanaf het Begin: Integreer het ontwerp van je natuurlijk zwembad of zwemvijver in het totale plan voor je nieuwbouwhuis. Overleg met je architect en landschapsontwerper om ervoor te zorgen dat het zwembad perfect past bij de stijl en indeling van je woning en tuin. De ontwerpers van Bindels Water kunnen je hier ook perfect in ondersteunen. Mede ook omdat zij jarenlange ervaring hebben in het ontwerpen en aanleggen van complete tuinen inclusief zwembaden en zwemvijvers.

ontwerp natuurlijk zwembad

  1. Kies voor Duurzame Materialen: Bij het bouwen van een natuurlijk zwembad of zwemvijver is het belangrijk om duurzame materialen te gebruiken die passen bij de natuurlijke uitstraling. Denk aan natuursteen voor de bekleding en thermisch gemodificeerd hout voor de omringende terrassen en vlonders en bijgebouwen.
  1. Optimaliseer de Locatie: Kies een plek in je tuin die voldoende zonlicht krijgt voor het zwembad, maar ook voldoende beschutting biedt tegen de wind. Ook de privacy is belangrijk bij het kiezen van de locatie. En behalve dit is het ook belangrijk om het inwaaien van bladeren e.d. zo veel mogelijk te beperken. Als je ook de tuin helemaal gaat ontwerpen, dan is het belangrijk dat de tuinarchitect hier rekening mee houdt. Dit is een unieke kans tijdens het realiseren van een natuurlijk zwembad bij nieuwbouw.
  1. Denk aan de Beplanting: Beplanting rondom het zwembad en zwemvijver draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en zorgt voor een betere waterkwaliteit. Kies voor waterplanten die passen bij het lokale klimaat en zorg voor een goede mix van verschillende soorten. Als je geen waterplanten wilt dan kan het filtersysteem van Biotop hier een uitkomst in bieden. Dit vervangt de zuiverende werking van de planten.

natuurlijke vijver met kleurrijke beplanting

  1. Investeer in een Goed Filtersysteem: Een goed filtersysteem is essentieel voor het onderhoud van een natuurlijk zwembad. Kies voor een systeem dat past bij de grootte van je zwembad en dat het water op een natuurlijke manier zuivert. Een filtersysteem van biotop wordt op maat gemaakt. Daarvoor is de kwaliteit van het drinkwater waarmee je het zwembad of zwemvijver vult maatgevend.
  1. Overweeg een Biologisch Filtersysteem: Biologische filtersystemen maken gebruik van planten en micro-organismen om het water te zuiveren. Deze systemen zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in het zwembad of zwemvijver.
  1. Zorg voor Voldoende Biodiversiteit: Een natuurlijk zwembad met beplanting trekt allerlei dieren aan, zoals libellen, kikkers en vogels. Zorg voor voldoende biodiversiteit rondom het zwembad door het aanleggen van een natuurlijke oever en het plaatsen van nestkastjes. En het gave van alles is dat de skimmers van Biotop een speciaal trapje hebben waar de salamanders en kikkers gewoon weer uit kunnen kruipen.
  1. Voeg Natuurlijke Elementen Toe: Maak je natuurlijke zwembad en zwemvijver helemaal af door natuurlijke elementen toe te voegen, zoals een waterval, een houten vlonder of een rotspartij.
  1. Kies voor Duurzame Verlichting: Verlichting is belangrijk voor de sfeer rondom het zwembad, maar kies wel voor duurzame verlichting om energie te besparen en het milieu te sparen. Dit kan bijvoorbeeld met de buitenverlichting van Inlite. Inlite heeft inmiddels een zeer uitgebreid assortiment aan energiezuinige en vooral sfeervolle buitenverlichting.

energiezuinige tuinverlichting

  1. Onderhoud is Cruciaal: Tenslotte is regelmatig onderhoud van groot belang voor een natuurlijk zwembad. Verwijder bladeren en ander organisch materiaal regelmatig uit het water en controleer de waterkwaliteit om ervoor te zorgen dat je altijd kunt genieten van schoon en helder water. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor het juist functioneren van het biologisch zuiveringsproces.

Met deze tips kun je optimaal genieten van een prachtig natuurlijk zwembad of zwemvijver bij je nieuwbouwhuis, waarbij je niet alleen geniet van verfrissende duiken, maar ook van de schoonheid en biodiversiteit van de natuur om je heen.

WIL JIJ OOK EEN TUIN MET natuurlijk ZWEMBAD bij nieuwbouw?

Wil jij een natuurlijk zwembad of zwemvijver bij je nieuw te bouwen woning? Wij kunnen je helpen met het inrichten van de hele buitenruimte rondom je woning. Want het ontwerpen van een buitenruimte is een heel ander vakgebied dan het ontwerpen van een woning. Laat je inspireren door een aantal van onze ontwerpen.

En voor meer informatie en inspiratie kun je onze digitale folders van de natuurlijke zwembaden en zwemvijvers downloaden.

Artikel delen